Laserska gravura

Šta je lasersko graviranje i kako to funkcioniše?

Lasersko graviranje (ili lasersko nagrizanje) je metoda subtraktivne proizvodnje koja koristi laserski zrak da bi promenila površinu predmeta. U toku procesa graviranja laserski zrak sublimira površinu materijala, i poput prolaska dletom stvara duboke ureze. To znači da površina trenutno upija dovoljno energije da pređe iz čvrste u gas, a da nikada ne postane tečnost. Da bi se postigla sublimacija, sistem laserskog graviranja mora da generiše dovoljno energije da površina materijala postigne temperaturu isparavanja u roku od par milisekundi. S obzirom na ekstremne temperature potrebne za sublimaciju, laserski graveri su prilično moćan alat.

Ova metoda je brza, jer se materijal uklanja sa svakim impulsom lasera. Dubina tragova se kontroliše brojem prolaza laserskog zraka kroz materijal.

Šta je moguće uraditi sa laserskim graviranjem?

Može se koristiti na gotovo svim vrstama metala, plastike, drveta, kože ili stakla. Gravure je moguće dobiti na puno različitih materijala. Štaviše, metoda je efikasnija od tradicionalne gravure za male predmete, poput nakita. Takođe su manje šanse da materijal ošteti ili deformiše. Može se koristiti za mnogo različitih primena, kao što su medicinski uređaji, likovna umetnost i tako dalje.

Laseri za gravuru imaju industrijsku primenu, ali je moguće nabaviti i “uradi sam” lasersku mašinu za graver, na primer sa CO2 laserskim sistemom. Samo treba da povežete svoju mašinu za gravuru sa CO2 laserom na USB priključak računara i ona će raditi kao štampač.

Prednosti laserskog graviranja proizvoda

Lasersko graviranje je svestrana kreativna metoda sa gotovo neograničenim primenama. Graviranje je idealno za proizvode za koje se očekuje da će ih mnogo koristiti, jer duboke oznake znače da gravirana slika vremenom neće tako lako izbledeti. Lasersko graviranje je postupak velike brzine, što znači da možete proizvesti mnogo gravura po satu, a osim početnog dizajna i ispitivanja, postupak je potpuno automatizovan.

Može se koristiti za označavanje serijskih brojeva, logotipa ili identifikacionih brojeva proizvoda, ali najčešće se koriste za izradu personalizovanih motiva bilo da je to graviranje umetničkih dela, inicijali ili drugi tekst na predmetima. Za uspomenu jedna je od najboljih i najpopularnijih primena mašina za lasersko graviranje.

Postoje različite vrste mašina za lasersko graviranje:
  • Prvo su mašine za graviranje gde obradak ostaje stabilan, samo se laser pomera (ili obrnuto).
  • Ostale mašine posvećene cilindričnim radnim predmetima.
  • Poslednje mogućnosti su mašine za lasersko graviranje gde su laser i radni predmet nepokretni, ali glavna ogledala pomeraju laserski zrak na površinu da bi se gravirala.

Da li biste trebali odabrati lasersko graviranje?

Da biste izabrali pravi postupak laserskog obeležavanja, trebalo bi da se oslonite na tri faktora:

  • Otpor oznake: njegov kapacitet da ostane čitljiv pod teškim uslovima
  • Brzina laserskog označavanja: vreme obeležavanja koje sprečava uska grla u proizvodnji
  • Materijal koji se obeležava: njegova kompatibilnost sa metodom obeležavanja

Tehnologija laserskog graviranja obično se koristi za graviranje metalnih obradaka koji će biti izloženi različitim vrstama habanja ili površinskih obrada. Graviranje metala se radi na čeliku i aluminijumu. Najistaknutija karakteristika ovog procesa je njegova sposobnost ugraviranja 2D kodova koji održavaju visoku čitljivost nakon dodatnih tretmana. Ti tretmani mogu da uključuju peskarenje, premazivanje i toplotne tretmane gde sami tretmani ne utiču na postojanost same gravure.

Proces laserske gravure

Ukoliko imate nešto drugu na umu, kontaktirajte nas!