Digitalna štampa

Šta je digitalna štampa?

Digitalna štampa je postupak izrade štampe iz elektronske datoteke pomoću štampača. Alternativna je tradicionalnim metodama štampe kao što su fleksografija, sito štampa, ofset štampa, fleksografija, gravura i druge. Proces eliminiše većinu koraka koji su potrebni za tradicionalne metode štampe, kao što su otisci u boji, pravljenje filmova, izrada štamparskih ploča i ručno skidanje podloga. Digitalna štampa je zgodna i visoko efikasna u poređenju sa tradicionalnim metodama i ima brojne prednosti. Zbog toga je proces toliko popularan u današnje vreme.

Pročitajte ostatak teksta gde možete saznajte:

  • Kako funkcioniše digitalna štampa?
  • Prednosti digitalne štampe
  • Zašto se odlučiti za digitalnu štampu?
  • Kako i gde primeniti digitalnu štampu?

Kako funkcioniše digitalna štampa?

Proces štampe digitalne štampe je različit od postupka sito štampe, koji koristi mokro mastilo i prenosi istu sliku preko štamparskih ploča. Digitalna štampa ima drugačiji pristup i koristi digitalizovane slike koje se dodaju u računar koji se koristi za kontrolu nanošenja mastila, tonera i ekspozicije za kopiranje slike koju želite da odštampate.
Digitalni štampači su, najčešće, inkjet ili toner štampači. Inkjet štampač kreira sliku mapiranjem sitnih kapljica mastila na izabranu površinu. Toner štampači koriste fini prah na bazi plastike - ovaj štampač formira tačkice sa bojom manje od one na Inkjet-u.
Slika potrebna za štampanje direktno se šalje na štampač putem digitalnih datoteka kao što su PDF, TIFF i mnogi drugi formati. Digitana štampa je idealna za malu količinu proizvoda sa velikom količinom detalja. Proces ne uključuje faze pripreme za štampu između kreiranja dokumenta i finalnog proizvoda faze pripreme za štampu su obavezne u većini drugih tradicionalnih metoda štampe. Tako da za ovaj metod štampe nije potrebna neuredna oprema za formatiranje, poput foto hemikalija i filmskih ploča.

Prednosti digitalne štampe

Jedna od najvažnijih prednosti digitalne štampe je visokokvalitetna obrada. Tehnologija je jako napredovala, što znači da za svoj novac dobijate odličan kvalitet čak i ako imate samo male tiraže. U stvari, postupak je efikasniji za srednje i manje tiraže. Zahvaljujući digitalnoj štampi možete da štampate ono što želite kada vam zatreba. Brzo vreme obrade je najvažnija prednost ove metode. Isplativost je takođe još jedna važna prednost.

Ako ste za posao koristili ofset štampu, znate da zahtevaju minimalne porudžbine da bi postale isplative. Zbog toga bi trebalo da se odlučite za digitalnu štampu, jer joj nisu potrebne minimalne porudžbine za isplativost štampe. Imate fleksibilnost i slobodu da koristite postupak za ispis onoga što vam treba u pravo vreme. Ako imate male količine za štampu, svakako biste se opredelili za digitalnu štampu.

Proces je mnogo brži od većine tradicionalnih metoda štampe. Kraće vreme obrade i minimalni zahtevi za podešavanjem pomažu ubrzati čitav proces. Doslednost je još jedna prednost digitalne štampe. Digitalna štampa nudi vrlo malo odstupanja od zamišljenog dizajna i manje otpada kao rezultat neodgovarajuće ravnoteže mastila i vode tokom nanosa. Druga važna stvar je ekološka prihvatljivost procesa. Nema potrebe za filmskim pločama i foto hemikalijama jer u digitalnoj štampi ne postoje faze pripreme za štampu. Zbog toga bi trebalo da odaberete digitalnu štampu za sve vaše potrebe za malim količinama štampe.

Štedi vreme

Velika prednost digitalne štampe, ako ne i najveća, je što je mnogo brža od tradicionalnih metoda štampe pomoću ploča. Kod digitalne štampe morate samo otpremiti datoteku visoke rezolucije sa izabrane slike, a ostalo će učiniti digitalni štampa

Visok nivo personalizacije

Proces digitalne štampe pogoduje personalizovanom direktnom marketingu. Sa ovom vrstom štampanja dostupno je promenljivo štampanje, što daje mogućnost da svaki proizvod za marketing- bilo da je to flajer, letak ili brošura - bude jedinstven. U današnje doba postala je uobičajena marketinška praksa da o svojim kupcima razmišljate kao o pojedincima, a personalizacija je bez premca kada je u pitanju digitalna štampa.

Manje izobličenja slika

Proces digitalnog štampanja daje otiske višeg kvaliteta sa slike niže rezolucije. Digitalna tehnologija se takođe značajno poboljšala u odnosu na prvi štampač svog tipa, a zbog njenog beskontaktnog procesa štampanja, ovo omogućava manje izobličenja slika. Završna obrada otiska je obično oštra i precizna, dok sito štampa nudi mekši gotov proizvod.

Isplativo

Kao što biste očekivali od bržeg i efikasnijeg procesa, digitalna štampa može raditi jeftinije od tradicionalnih oblika štampe. Digitalnim štampanjem ispisujete samo onoliko koliko vam je potrebno, ali sa sito štampanjem postoji minimalna količina. Takođe je brže za podešavanje, idealno za mali posao štampanja.

Zašto se odlučiti za digitalnu štampu?

Digitalna štampa je najnoviji način štampanja. Pruža veću fleksibilnost, izbore i funkcije u poređenju sa većinom konvencionalnih metoda štampe. Redosled vašeg štampanja biće tačan i ažuran kada koristite metod poput digitalnog štampanja.

Zapravo, današnjim kupcima su potrebni štampači koji mogu da obezbede isplativu, visokokvalitetnu, tačnu i kratkotrajnu štampu u boji u najkraćem mogućem roku. Ako tražite takav metod - digitalno štampanje je najbolje rešenje za vas.

Digitalni štampač

Ukoliko imate nešto drugu na umu, kontaktirajte nas!