Flock štampa

Šta je Flok?

Proces flokiranja uključuje nanošenje kratkih monofilamentnih vlakana, obično najlona, pamuka ili poliestera, direktno na podlogu koja je prethodno premazana lepkom. Prečnik pojedinačne čestice floka je samo nekoliko hiljaditih delova centimetra i kreće se u dužini od 0,25 - 5 mm. Lepak koji hvata vlakna mora imati istu fleksibilnost i otpornost na habanje kao i podloga.
Flok aplikacija je i postojana i trajna. Flok se može nanositi na staklo, metal, plastiku, papir ili tekstil.
Proizvodi sa flokom nalaze se gotovo svuda - na odeći, čestitkama, trofejima, promotivnim predmetima, igračkama, na koricama knjiga, u ambalaži za parfeme, kutijama za rukavice za automobile, oblogama za glavu automobila, podnim oblogama…

Trendovi i istorija Flok štampe

Neki istoričari kažu da se tehnika vraća hiljadama godina unazad kada smo vlakna naneli na jednostavan lepak kako bismo promenili prirodu odeće. Flok se prvi put pojavio na američkoj sceni sito štampe sredinom 20. veka i izdržao je test vremena do danas. Lokalni sportski timovi počeli su da dodaju ova mala vlakna brojevima svojih uniformi za uglađeni izgled koji se izdvajao od tradicionalnog pristupa sito štampi.
Za razliku od tradicionalne sito štampe do tada, flok štampa je dizajnom istakla prepoznatljivost u izgledu i osećaju na dodir.
Stoga su ove osobine bile glavni adut u odnosu odeće sa sito štampom.

Štampanje flok tehnologijom je takođe neverovatno svestrano kada su u pitanju materijali za podlogu. Dizajneri mogu koristiti postupak za igračke, dizajn papira, plastiku i niz tkanina.
Zbog toga se stil zadržao tokom sledećih nekoliko decenija i proširio se u različitim industrijama, uključujući vizuelne umetnosti i dizajn čestitki.
Flokinane površine smanjuju kondenzaciju vode, deluju kao dobri toplotni izolatori i već se godinama koriste u automobilskoj industriji za predmete kao što su pretinci za rukavice, lajsne na vratima i obloge prozora.
Dizajneri automobila čak koriste flok za zvučnu izolaciju unutrašnjosti automobila. Ova svestrana metoda deluje kao alternativna obloga i površina prilagođenim tkaninama. Sama tekstura može se dodati nizu alata i opreme kako bi se smanjilo trenje, klizanje ili dodao nivo komfora.
Danas se flok štampa i dalje pojavljuje na nizu sportskih i ležernih majica zbog svoje sposobnosti da napravi šareni logotip ili broj na tkanini. Proces proizvodnje takođe flok štampe je takve trajnosti da dizajn može nadmašiti neizbežno habanje na terenu ili na poslu.

Kako funkcioniše Flok štampanje?

U osnovi je priprema za štampu gotovo ista kao i za sito štampu sa samo nekoliko razlika. Ramovi su napravljeni od većeg broja mreža te će možda biti potrebno povećati debljinu linija određenih motiva kako bi bili vidljivi na podlozi štampu.
U svakom obliku štampanja na flok, postupak se obično kreće kroz sledeće faze:

  • kreiranje matrice (mrežice)
  • nanošenje lepka na materijal
  • dodavanje floka
  • očvršćavanje / sušenje
  • čišćenje preostalog floka


Lepak se štampa, a na materijal se nanose monofilamenti, koji se zatim šalju kroz sušaru na niskoj temperaturi. Ovo uklanja vlagu iz lepka, ali ne topi vlakna. Višak floka se uklanja i materijal se drugi put šalje kroz sušaru da se čestice floka hemijski vežu za lepak.
Flok koji nije prošao kroz pore mrežice se ručno ukloniti fenom ili usisivačem.
Finoća floka, dužina vlakana i gustina lepljivog premaza određuju mekoću nabiranja. Treba napomenuti, međutim, da je sa finim ili kratkim flokom teško raditi, jer tokom prerade ima tendenciju da se skuplja.

Kako održavati tesktil sa Flok štampom?

  • Flok štampa je otporna na mašinsko pranje do 40°C
  • Preporuka je da se tkanina pegla iznutra (izvrnuti majicu, mada se ni sa direktnim kontaktom sa peglom ne uništava).

Flok tehnologija može da se koristiti za štampanje:

  • pamučnih majica kratkih i dugih rukava
  • pamučnih dukseva
  • jastuka u boji
Flok print izbliza

Ukoliko imate nešto drugu na umu, kontaktirajte nas!